Als het paard van mijn overbuurman ziek is, loopt de oude man naar het kruisbeeld en bidt hij een rozenkrans. Het helpt! Ik kan het weten, want ik ben haar ruiter. Vee reageert goed op weesgegroetjes. In Noorbeek vereren boeren Brigida, een non die vergezeld gaat van een koe, omdat ze die in de stal van Bethlehem heeft gemolken – of was dat een os? Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan. Een verklaring probeer ik niet te vinden. Ook niet voor het feit dat ik erin geloof. Want eigenlijk ben ik een sceptisch wetenschapsmensch. Ik reageer kregel als mensen naar mijn sterrenbeeld vragen en ben teleurgesteld in vrienden die zich tot pendelaars wenden, ook al zijn zij teleurgesteld in de reguliere geneeskunde. ‘Het wordt vergoed door de verzekering,’ zeggen ze, alsof daarmee de werkzaamheid is bewezen. Onze gezondheidszorg is blij dat kwakzalvers de kwakkelaars overnemen.

Een andere buurman gelooft niet in het kruisbeeld, maar in waterkristallen. Hij gaf me een boekje van een...