Deze architect wil letterlijk aan de vrede bouwen

Annemiek Leclaire
Foto: Dana Lixenberg
De Israëlische architect Malkit Shoshan is curator van het Nederlandse paviljoen op de Architectuur Biënnale in Venetië. Het thema: ‘Reporting from the front’. ‘Als de kampen anders zouden worden ingericht, zou er ruimte kunnen zijn voor medische klinieken, scholing en opleidingsplaatsen.’

Najaar 2000. Malkit Shoshan, een vierentwintigjarige Israëlische studente bouwkunde met bruingroene ogen en lang, donker haar, loopt door Jaffa, eens een historische havenstad, nu een stadsdistrict van Tel Aviv. Ze heeft de opdracht gekregen daar op een braakliggend terrein een bouwprogramma te ontwikkelen, liefst een winkelcentrum. Shoshan voelt zich niet goed. De omgeving voelt niet Israëlisch, en ook niet Brits, maar ze kan haar onbehagen niet thuisbrengen.

De jaren daarvoor heeft ze bouwkunde gestudeerd aan de Universiteit van Venetië. De geschiedenis van Italië drukte zwaar op die studie. Voor er ook maar een plan kon worden bedacht, moest iedere millimeter van de grond historisch in...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials