Anonieme dapperheid

Elma Drayer

Internet verleidt tot normverlies. Wie zich onbespied waant, is eerder geneigd zijn goddelijke gang te gaan.

Mooi themanummer wijdt Filosofie Magazine deze maand aan de staat van de moraal in het virtuele universum. Het blad hield een ‘representatieve’ enquête onder de Nederlandse bevolking. Conclusie: de gedragingen op internet verschillen niet dramatisch van die in het echte leven – althans niet volgens de respondenten zelf. Wel blijken jongeren luchthartiger tegen de zaak aan te kijken. Bijna de helft is van mening dat op internet ‘andere normen’ gelden. Ook beamen zij vaker de stelling dat je je daar ‘meer’ durft te uiten dan in de wereld van vlees en bloed – dankzij de anonimiteit. En één op de vijf ziet er geen been in om op het web ‘onwaarheden over jezelf’ te vertellen. Dat vinden ze ‘minder erg’ dan in rechtstreekse contacten.

Het is wat mij betreft een van de interessantste gevolgen van de zegen die internet heet: hoe het óók kan verleiden tot gedrag dat, zacht...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie