Tijd van leven

Waar heeft u te weinig tijd voor?

‘Voor te veel – ik heb vaak het gevoel dat ik mensen verwaarloos. Dat komt vooral omdat ik waar het om werk gaat de neiging heb het begrip “tijd” veel te ruim en rekbaar in te schatten: “O, dat doe ik nog wel even, en dat kan daar dan mooi tussendoor.” Maar alles en iedereen kost altijd meer tijd dan ik dacht, en uiteindelijk blijf ik keer op keer buiten adem achter van al dat geren. En kom ik tijd te kort voor vrienden of om gewoon zomaar eens naar de film of een concert te gaan. En belangrijker misschien nog wel: te genieten van alle bijzondere dingen die me overkomen.’

Wat was uw naarste tijd?

‘Ik geloof toch wel mijn studietijd in Londen. Ik ging er nogal naïef naartoe – ik was er nooit eerder geweest – en kwam terecht in een onbewoonbaar verklaarde councilflat in de East End, die ze daar gebruikten om buitenlandse studenten in te huisvesten. Engeland zat in het diepst van de crisis, de school was afgetrapt en armoedig en alles...