Ik heb een stapel artikelen in een map die ik om wat voor reden dan ook bewaar. Eén artikel, uit 1980, van het Voedingscentrum heeft als kop: laten we angst van het menu schrappen. Het werd geschreven in een tijd dat de media bijna dagelijks berichtten over kwalijke stoffen in eten en drinken. Dioxinen in moedermelk, drinkwater met lood, nitraat in spinazie. De angst, aldus het artikel, was groter dan de feiten en bovendien slecht voor de maag.

Ik ben een van de vele vijftigers die is opgevoed met vertrouwen in de toekomst. Ik pas ervoor in de put te raken door angst om de angst. Ik heb een beneden-modaal inkomen, een lage hypotheek en een oude auto. Geen spaargelden en geen schulden. Positieve bijkomstigheid: ik werk in het onderwijs en om me heen zie ik jonge mensen aan wie de crisis voorbij gaat. Ze hebben het te druk met lol maken, uitgaan en ze studeren als er een testweek aankomt. Ze genieten volop van het jong zijn en van het leven. Hier ligt hun basis voor het...