De mensendokter lost lezersproblemen op. Deze week: sexy masseuses, goede voornemens en klagen over kerst.

Heeft u wel eens goede voornemens gehad en zo ja: hoe lang was het langste dat u een goed voornemen volhield, en welk voornemen was dat?
– Vincent, Den Helder

Ik geef mijzelf taken en die voer ik uit. Goede voornemens, in de zin van niet meer roken, minder chips eten, nee die had en heb ik niet. Ik zou een beter mens willen worden, maar ik geloof niet dat zulke abstracte plannen voornemens genoemd kunnen worden, al was het maar omdat ik helemaal niet zeker ben van wat het betekent om een beter mens te zijn. Minder gemankeerd misschien, maar tegelijkertijd ben ik 44 geworden als betrekkelijk gemankeerd mens. Mijn mankementen zijn me kennelijk bevallen.
Misschien betekent een beter mens worden dat je van je eigen mankementen leert houden. Dus dat is mijn voornemen voor 2016. Ik wil drie concrete mankementen aanwijzen in mijzelf en daarvan leren houden.

Iedereen die ik vraag naar hun kerstfeest heeft wel een klaagverhaal over iets wat er mis was: gedoe met de familie, niet goed eten, altijd wat.
Wat is dat toch: waarom kunnen mensen niet gewoon iets mooi en goed vinden? Ik weet zeker dat het nooit zo erg was als wat ze er zelf van maakten.
– Mirjam, Rhenen

Bij de kersttraditie hoort het klagen over Kerst. Dat mensen een gedwongen samenzijn met familieleden en aangetrouwde familieleden als smartelijk ervaren, kan ik begrijpen. Geen wonder dat frustraties en pijntjes zich vermommen als ontevredenheid over het eten.
Men moet de instelling hebben: Kerst is een hel. Maar er zijn ergere hellen denkbaar.
Ongetwijfeld zijn er mensen die Kerst heerlijk en leuk vinden. Deze mensen zouden zich kunnen verenigen in een Facebook-groep of een politieke partij. De Partij voor Kerstmis en Sinterklaas, deze partij zou serieuze concurrentie voor de PVV kunnen betekenen. Vermoedelijk wil Arjen Lubach wel lijsttrekker worden.

Op een cruise vroeg mijn masseuse of ik een ‘sexy ending’ van de massage wilde. Ze was duidelijk heel arm: had ik ja moeten zeggen uit houellebecqiaanse vorm van ontwikkelingshulp? Ik ben homoseksueel, maar had de behandeling wel doorstaan. Nu gaf ik een fooi en had ik toch een beetje het idee dat ik een zwakker persoon minderwaardig behandelde.
– Anoniem

U had moeten vragen: ‘Hoeveel kost de sexy ending?’
Daarna had u moeten zeggen: ‘Ik geef je het dubbele als je me geen sexy ending geeft, ik houd namelijk echt van je.’

Een van de jongens uit ons voetbalteam kan de contributie niet opbrengen en heeft daarom aangekondigd te stoppen.
Wij willen voor hem graag allemaal iets meer lappen, maar dat wil hij absoluut niet. Kunnen we nog iets doen en hoe voorkomen we dat dit nog een keer gebeurt?
– Wim

Ik begrijp de trots van deze jongen, maar soms moet je je trots laten varen.
Misschien kunt u hem ervan overtuigen dat uw wens voor hem te lappen niet voortkomt uit het maffiaprincipe dat er ooit een tegenprestatie van hem zal worden verlangd en dat jullie dit ook niet doen omdat jullie op Moeder Teresa willen lijken, maar dat puur egoïsme ten grondslag ligt aan wat altruïsme lijkt. Jullie willen zijn humor, zijn schoonheid, zijn geur en zijn voetbalkwaliteiten niet missen.
Als hij het als een schande ervaart dat er voor hem betaald wordt, moet u hem vertellen dat je aan sommige schandes niet kunt ontkomen, als je geleefd wilt hebben tenminste.