26-02-2008

Een eigenschap van de gewoonte is dat het dingen onzichtbaar maakt. Sommige mensen gaan daarom op vakantie. Niet om weg te zijn maar om weer opnieuw naar huis te kunnen gaan. Er is ook nog een andere manier om de stad opnieuw te beleven.

Hu Fang, een Chinese vriend van mij, was voor het eerst in Amsterdam. Meestal doe ik met gasten de dingen waar Amsterdam beroemd om is. Maar toen ik Hu Fang ging ophalen had ik geen zin in de grachten, musea en coffeeshops. Ik stelde voor dat hij mij ging rondleiden, ‘Maar ik ken de stad helemaal niet’ zei hij. ‘Dat is precies de bedoeling.’ antwoordde ik. Het duurde even maar toen hij het begreep was er geen houden meer aan.

Voor het hotel sloeg hij resoluut linksaf terwijl het centrum recht van ons lag. Ik zei niets. Vanaf het Leidseplein doorkruiste we het elegante Oud Zuid totdat hij op het Surinameplein een stadsbus pakte. In de Watergraafsmeer stapte hij uit. We liepen door betondorp een miniatuurwijk uit de jaren dertig...