Adèle Bloemendaal, de excentrieke cabaretière, actrice en ‘vrije vrouw’ is gisteren overleden. Uit het VN-archief: een exclusief interview door Bibeb uit 1971. ‘Alles van Dolle Mina heb ik al jaren moeiteloos in praktijk gebracht.’

Toen ik haar telefonisch om een interview vroeg, bleef het lang stil voor ze met donkere stem op een toon waaruit moest blijken, dat ze dit als afgedaan beschouwde, zei: ‘ik ben daar niet geschikt voor’. Nadat ze er tenslotte mee akkoord ging, dat we het vrijblijvend zouden proberen, belde ze af omdat haar zoon, John, ziek was en ze kon niet meteen een nieuwe afspraak maken. De maandagmorgen, dat het experiment toch doorging, kwam ik de trappen naar haar woning aan de Nieuwedijk (Amsterdam) op met bij 3 verschillende bloemenmannen aangeschafte rozen (de tweede zei honend van de waar van z’n voorganger: ‘zeker van het Centraal Station’, de derde: ‘zeg maar, die 2 andere bossen heb je van de kat’). Ze stond op me te wachten in een...