Aartsvijanden van Obama

Freke Vuijst
Foto: Peter Marshall/Demotix/Corbis
Achter de schermen spelen ze een grote rol in de verkiezingsstrijd: de miljardairs David en Charles Koch, verklaard Obama-haters.

Het had alle elementen van een Hollywoodthriller. Locatie: een luxehotel in de woestijn. Hoofdrolspelers: twee oliebaronnen. Plot: een plan om de herverkiezing van de president te dwarsbomen. Alleen: het was geen film, het was echt.

In het laatste weekend van januari kwam een selecte groep miljonairs en miljardairs in een resorthotel in Californië bijeen om achter gesloten deuren de politieke toestand in het land te bespreken. Ze waren uitgenodigd door de broers Charles (76) en David (71) Koch, de ultraconservatieve eigenaars van Koch Industries, een van de grootste familiebedrijven ter wereld, dat zijn oorsprong heeft in olie. De pers was niet welkom, zelfs de locatie was niet bekend. Toch lekte het belangrijkste nieuws uit: het gezelschap van superrijken had honderd miljoen dollar toegezegd om Obama te verslaan. De Koch-broers namen zestig miljoen...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie