A la mère de famille is een Parijse keten van chocoladewinkels met een aantrekkingskracht die tot ver buiten de grenzen van Frankrijk reikt. Voor wie ooit een bezoek bracht aan een van de winkeltjes is het boek een feest van herkenning.

Het ademt dezelfde nostalgische, typisch Franse sfeer. Eigenlijk dekt ‘chocoladewinkel’ de lading trouwens niet. A la mère verkoopt ook gekonfijt fruit, noga, amandelspijs en allerhande kleine snoeperijen. De beroemde marrons glacés, gekonfijte kastanjes, staan in het boek. De hazelnootpasta, die zo lekker is dat je de pot hebt leeg gelepeld voor je weer thuis bent. Recepten voor karamels in smaken als zoute boter, hazelnoot, kersen en pistache. Maar ook stap-voor-stap instructies voor het gieten van een paasei – A la mère is befaamd om haar paasetalages.

In totaal hebben we het over ruim honderd recepten die uiteenlopen van eenvoudig (chocoladerotsjes, Bretonse zandkoekjes) tot behoorlijk lastig (marshmallows met zwarte bessen,...