Wat kenmerkt een goede trendwatcher? Acht vakgenoten over hun metier en elkaar. Carl Rohde: ‘We gaan van online naar onlife’.

Rohde (58) promoveerde als cultuursocioloog op de mentaliteitsverandering tussen Middel­eeuwen en Renaissance.

‘Ik zat op een universitair kamertje prettig te beschimmelen, toen mijn hoogleraar zei: als je dat model nu eens toepaste op hedendaagse mentaliteitsveranderingen.’ Rohde is nu lector aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en heeft een eigen bedrijf. ‘Toen ik begon, kwam ik letterlijk uit de Middeleeuwen, ik wist niet eens wat btw was.’ Inmiddels heeft scienceofthetime.com virtuele kantoren in Brazilië, Mexico en Portugal. ‘We werken samen met het Shanghai Institute of Technology en we voeren op dertig universiteiten het wereldwijd grootste jongeren mentaliteits-trendonderzoek uit.’ De generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt, noemt Rohde ‘the generation broke’, de schuldengeneratie. ‘Ik zeg tegen ze: als jullie goed luisteren, voel je in je nek...