Wat kenmerkt een goede trendwatcher? Acht vakgenoten over hun metier en elkaar. Adjiedj Bakas: ‘We gaan naar een nieuwe Gouden Eeuw’.

Bakas (49) begon als communicatieadviseur voor KLM en NOS.

‘Ik moest boodschappen verkopen waarvan ik wist: dat is níét de trend.’ John Jansen van Galen doopte hem om tot trendwatcher. ‘En dan gaat het snel, want journalisten praten elkaar na.’ Nu heeft hij een bloeiend bedrijf. ‘Ik krijg jaarlijks duizend lezingenaanvragen en doe er tweehonderd.’ Bakas verzamelt informatie uit tientallen bronnen. ‘Er staat iemand om vier uur voor me op om alle grote kranten te lezen en ik krijg data van bedrijven en universiteiten. Vijf researchers verwerken dat.’ Zijn klanten verwachten dat hij ze een spiegel voorhoudt. ‘Je wordt ingehuurd om het publiek minzaam te beledigen en dan hoop en troost te brengen. Onlangs kreeg ik een ovatie van drieduizend burgemeesters op hun VNG-Jubileumcongres, toen ik voorstelde om gemeenten, provincies en waterschappen te...