Een Oscar nominatie, een oeuvre-Beer in Berlijn, een retrospectief in het MoMA: de bijna 70-jarige Wim Wenders wordt volop geëerd. Maar hij is niet gestopt met werken. ‘Een filmmaker heeft een enorme verantwoordelijkheid.’

Der Himmel über Berlin (1987) was jarenlang mijn lievelingsfilm. Net zolang totdat ik zoveel films had gezien dat kiezen onmogelijk werd. Maar nog altijd antwoord ik, als iemand de onvermijdelijke vraag stelt wat mijn favoriete film is, licht verontschuldigend: dat was altijd Der Himmel über Berlin.

Is dat een manier om een artikel te beginnen over de regisseur, Wim Wenders? Zo persoonlijk? Volgens Wenders (1945) wel. Hij was criticus voordat hij filmmaker werd en zei daarover in 1988 (in het toepasselijk getitelde blad Individualität): ‘In mijn recensies – dat was mijn echte filmschool, toen ik criticus was voor Filmkritik, de Süddeutsche Zeitung en Die Zeit – heb ik eigenlijk alleen mijn ervaringen van films beschreven. Ik heb helemaal niet...