Het dubbelgangermotief, mimetische begeerten, afgeleide namen en spiegelbeelden: natuurlijk ben je bij het lezen van ‘n De Vries op je hoede – dat leerde zijn eerste roman ons.

Voor mij begon dat bij het introduceren van Josip Brik. Een popfilosoof en professor in de Hitlerstudies die uit het voormalige Joegoslavië afkomstig is. Zijn naam verschilt natuurlijk niet zo gek veel van die van Josip Broz (Tito). En dus noteerde ik op pagina 11: ‘Tot de dood van Tito was Joegoslavië een ogenschijnlijke eenheid. Daarna werd het chaos’. En zo staan er in de kantlijn talloze aantekeningen, want de roman is doorspekt met verwijzingen naar elementen uit de moderne kunst en cultuur. Soms zijn ze duidelijk, soms ook niet. A Lannister always pays his debts (Game of Thrones), Let’s have a toast for the douchebags (Kanye West) en Great ass! (Pippa Middleton).

Maar als ik niet in staat ben alle verwijzingen te doorgronden, kan ik de roman dan wel duiden? Klopt mijn notitie op pagina...