Detective en Thrillergids 2018: Update

Thrillerrillingen

Brrrr, december. In plaats van ons te verzetten kunnen we maar beter op zoek naar de goede rillingen. Thrillerrillingen. De volgende Detective en Thrillergids (de veertigste!) is nog een half jaar weg, maar de recensenten wilden best al even een teen in het water steken om de temperatuur te checken.

We zochten vast naar grote namen in de nieuwe aanwas. Is de nieuwe van Michael Connelly net zo heerlijk als zijn De nachtploeg, die afgelopen zomer nog VN Thriller van het jaar werd? Mogen we likkebaarden om de verse Robotham? En schreef Arne Dahl, die soms maar twee, maar een paar keer ook vijf sterren kreeg, ditmaal toch weer een meeslepend prachtwerk?

Sophie Hannah komt met een nieuwe Hercule Poirot: Het mysterie van drie kwarten. Marijn van der Jagt sprak Hannah een aantal jaar geleden, de schrijver had toen net toestemming van de erven van Agatha Christie om Poroit opnieuw tot leven te wekken. Kunnen we na vier boeken zeggen dat de vervolgserie een succes is?

Zoals altijd zagen we weer met veel poeha titels aangekondigd worden. ‘Nu al de talk of the town!’ mailde de uitgever van De echtgenoot van Alafair Burke, dochter van sterschrijver James Lee. Nou, dat wilden we ook wel even lezen dan. En van Søren Seistrup, maker van hitserie The Killing, verscheen dit najaar zijn debuut Oktober – natuurlijk moesten we weten of dat aan de torenhoge verwachtingen voldeed.

Omdat dit toch een ‘update’ heet is het ook een mooie kans om nog even in te gaan op de grote ontdekking van vorig jaar: Friedrich Dürrenmatt. De Zwitserse detectiveschrijver is allang dood, maar werd pas in 2017 voor het eerst in het Nederlands uitgegeven, en pas dit jaar door ons besproken. De belofte was zo interessant, dat Sander Pleij graag nog wat dieper ingaat op zijn werk, en de twee titels die we waren misgelopen. ‘Hij heeft me naar de hel geleid,’ schrijft Pleij. Brrr.

Kelli van der Waals 

uit de herfstgrabbelton