Door stroken bieten, haver, wortels en aardappelen rijden robots om te oogsten. Aan de bloemrijke randen van boerenvelden verrijzen windmolens; op daken van boerderijen liggen zonnepanelen. Zangvogels vliegen tussen zoemende drones die de groeiprocessen van groenten scannen en optimaliseren.

Het is 2050 en het Nederlandse voedselsysteem is vrijwel volledig circulair. Kostbare landbouwgrond wordt niet meer gebruikt om veevoer te produceren, alleen nog voor voedsel voor de mens. Dieren eten uitsluitend restproducten en gras. De groenten worden naar de steden gebracht, waar zich groentetuinen op de daken van woontorens bevinden. Maaltijden van inwoners bestaan maar voor een klein deel uit dierlijke producten. Hun excreten worden gescheiden, gezuiverd en weer teruggebracht naar de polder om daar als mest te dienen.

Zo ziet het Nederlandse voedselsysteem er over dertig jaar uit als het ligt aan Imke de Boer, hoogleraar dierlijke productiesystemen aan Wageningen University & Research, en...