Misschien weet je al wat er vanavond op tafel staat, maar wat zal het zijn over vijfentwintig jaar? Wetenschappers, koks en experts werpen een blik in de toekomst.

Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de VU Amsterdam en auteur van Voedingsmythes:

‘Misschien wordt het suikerbieten met brandnetels. Over vijfentwintig jaar is de aarde namelijk 1,5 tot 3 graden opgewarmd. Dat kan leiden tot verdroging op sommige continenten en extreme regen op andere, en dat leidt weer tot jarenlang mislukte oogsten. Als daardoor onze voedselimport instort, vallen we terug op wat in Nederland goed groeit – suikerbieten, aardappels, mais, erwten, bonen, brandnetels en beukennootjes. Misschien loopt het allemaal wel los. Maar helemaal gerust ben ik er niet op.’

Hans van Wolde, chef-kok van Michelinrestaurant Beluga in Maastricht:

‘Er zal bijna geen gezond eten meer zijn. De bevolking groeit maar door, terwijl de mogelijkheden tot voedselproductie niet evenredig meegroeien. Als...