Liever luisteren dan lezen? We hebben dit verhaal ook voor je ingesproken.

Ik houd van spijbelen. Ik begon ermee als kind, dankzij vioolles. Het bleek kinderlijk eenvoudig om mij af te melden voor de les en toch thuis te vertrekken met de viool op mijn rug.

En nog altijd gaat spijbelen me makkelijk af, nu van werk. Zeg dat je kind te hoge koorts heeft voor de crèche en plots heb je een hele, door niemand te claimen dag voor jezelf.

Ik ben een spijbelaar, maar waarom houd ik zo van spijbelen? (Ik bedoel daarmee het wegblijven van een verplichting, wat formeel ‘verzuim’ wordt genoemd. Maar spijbelen klinkt zoveel fijner, misschien vanwege de connotatie met je puberteit: de tijd waarin de toekomst nog een belofte is.)

Volgens mij spijbelt iedereen. Maar waarom eigenlijk?

Misschien omdat we onze rollen soms eventjes zat zijn. Socioloog Erving Goffman (1922-1982) begreep de wereld als een toneelspel. In zijn The Presentation of Self in Everyday Life (1956) gebruikt hij het...