Meer zin om te luisteren? We hebben dit stuk ook voor je ingesproken.

Op een januarimiddag twee jaar geleden zat ik bij het café hier op de hoek aan het water met een buurman een kopje koffie te drinken, toen er een man voorbijfietste in een nette wollen grijze mantel. Hij parkeerde zijn fiets naast het café, kleedde zich uit, sprong in het gedeeltelijk bevroren water, zwom een stukje (denk ik, kon ik niet zien) hees zich op de steiger, droogde zich af met wat een trui leek, kleedde zich aan, zette zijn muts op en maakte met een grijns zijn fiets weer los.

En ik maar die stukjes schrijven over het leven.

Ik was het voorval vergeten in het geweld van de gebeurtenissen daarna, maar ik denk dat het wel zo’n beetje samenvat wat ik zocht als ik aan ‘meer leven’ dacht. Uit die resolute duik sprak precies de radicale levenslust die ik zocht. Misschien dat de zin uit het gedicht van Borges waarmee deze hele zoektocht begon, namelijk de verzuchting van de 85-jarige dichter dat...