Ingrid Harms Stipendium

€12.500,- voor beginnende journalisten voor een diepgravende longread
Shape Created with Sketch.

Stipendium

Het Fonds BJP lanceert het Ingrid Harms Stipendium. Jaarlijks wordt er 12.500 euro beschikbaar gesteld voor beginnende journalisten voor een diepgravende longread. Met deze subsidie kan de komende tien jaar jaarlijks een beginnende journalist of schrijver werken aan een journalistieke longread. Het stipendium is genoemd naar journalist Ingrid Harms (1947-2021), die tientallen jaren diepgravende reportages schreef voor Vrij Nederland.

Elk jaar zal voor het stipendium een stuk van Ingrid Harms of een thema dat past bij haar journalistieke nalatenschap centraal worden gesteld, waarbij journalisten van nu de vrijheid hebben om er een eigen invulling aan te geven. Dit jaar maakt het Ingrid Harms-stipendium een journalist of schrijver vijf maanden vrij om een longread te schrijven geïnspireerd door Harms’ ‘De verloren dochters van Vader Stalin’ uit 1988.

Over Ingrid Harms

Over Ingrid Harms

Ingrid Harms is bekend van haar lange sociale reportages over uiteenlopende onderwerpen in het kleurenkatern van Vrij Nederland. Over Russische vrouwen, over de wereld van het sadomasochisme en in het stuk ‘Prognose nul’ over de aidskliniek van het AMC.

‘Ingrid Harms had een feilloos moreel kompas en haar humor kon vlijmscherp zijn wanneer ze hypocrisie, opportunisme en hebzucht bespeurde. Haar journalistieke stijl was diepgravend, empathisch en humoristisch,’ vertelt Han Nefkens, initiatiefnemer en financier van het stipendium.

Aanvragen?

Het stipendium is bedoeld voor beginnende of aspirant-journalisten, die al wel enige schrijfervaring hebben. Om indienen voor het stipendium laagdrempelig te houden, ook voor geïnteresseerden die nog geen groot netwerk hebben in de journalistiek, hoeft er nog geen intentieverklaring van een publicerend medium bij de aanvraag te zijn. Het geselecteerde project zal gepubliceerd worden als boekje door Vrij Nederland. Het staat de geselecteerde aanvrager vrij uitkomsten van het onderzoek daarnaast elders te publiceren.

Aanmelding voor het stipendium is eenvoudig: stuur een korte beschrijving van een idee voor de longread, waarin duidelijk wordt wat het belang van dat idee is en hoe je het project wilt aanpakken. Op basis van die aanmeldingen wordt een klein aantal aanvragers uitgenodigd hun projectaanvraag verder uit te werken, waarbij het Fonds BJP hun voorstel kan voorzien van tips en feedback.

Vanaf 27 juli kun je je aanvraag indienen bij het Fonds BJP. Kijk hier voor meer informatie.