Interview Cas Enklaar:

Boven ligt de stokoude mevrouw Ottilie Dercksz op sterven. In de schemerige hal beneden wachten kinderen en kleinkinderen tot het zover is. Ger Thijs bewerkte Couperus’ Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan voor toneel. Cas Enklaar speelt Harold Dercksz, oudste zoon.

Aan het slot van de voorstelling komt bij hem, in een monologue intérieure, ‘het geheim’, de verschrikkelijke dood van vader toen Harold nog klein was, naar boven. In de grote zaal van Theater De Meerse in Hoofddorp is het beklemmend stil. Enklaar staat daar, alleen, de ogen vol tranen. Even later, bij het applaus, lijkt hij nog steeds ontredderd.

Ontroeringsmoment

De zondagmiddag erna, bij hem thuis in Amsterdam, zegt hij: ‘Het idiote is: wat ik nu speel, sluit naadloos aan op wat ik net heb meegemaakt. Mijn moeder is vorig jaar zomer overleden. Eenennegentig jaar is ze geworden. De laatste keer dat ik haar opzocht, in het hospice, zei ze: ik wil toch even zitten. Het liggen deed haar...