De 43ste Detective en Thrillergids

Shape Created with Sketch.

De VN-Thriller van het Jaar is...

Zeven nominaties kreeg de jury dit jaar voorgelegd, zeven vijfsterrenthrillers waaruit de beste moest worden gekozen. Na lang en zorgvuldig beraad hebben ze de knoop doorgehakt.

De Nieuwjaarsmoord: zo proberen 1.800 burgers de waarheid boven water te halen

De Nieuwjaarsmoord: zo proberen 1.800 burgers de waarheid boven water te halen

Op 1 januari 2013 wordt het levenloze lichaam van Marja Nijholt gevonden op een oprit. Er wordt geen wapen aangetroffen, van een mogelijke dader geen spoor. De politie begint een onderzoek naar wat de Nieuwjaarsmoord gaat heten, maar heeft de zaak nog niet kunnen oplossen. Nu buigen 1.800 burgers zich over de zaak. Slagen ze waar de politie faalde?

Waarom helden altijd knap zijn (en slechteriken een stelletje lelijkerds)

Waarom helden altijd knap zijn (en slechteriken een stelletje lelijkerds)

De essentie van een misdaadverhaal is de strijd tussen goed en kwaad. Maar in de doorsnee detective of thriller lijkt die strijd zich af te spelen op een andere as: de tegenstelling tussen mooi en lelijk, schrijft Marijn van der Jagt. Op bouquetromannetjes na is er geen genre waarin mensen zo genadeloos op hun uiterlijk worden beoordeeld.

De moord op Petronella, het zusje van mijn opa

De moord op Petronella, het zusje van mijn opa

Ze was pas zestien jaar toen Petronella het leven verloor langs een verlaten zandweg in de bossen van Midden-Limburg. De gruwelijke gebeurtenis dreunt nog steeds na in de familie van Astrid Theunissen, een achternicht van Petronella. Ze achterhaalde wat er precies is gebeurd op die dag in 1918. Naast het lichaam lag haar zwarte kerkboekje.

Petronella: een true crime-podcast

Astrid Theunissen maakte ook een podcast over de moord op haar oudtante. Ze bezocht de plek des onheils in Midden-Limburg, besprak de gruweldaad met haar familieleden en dook diep in de moordzaak. Luister hem hier.

Natacha Harlequin: ‘Moord en zedenmisdrijven vind ik de boeiendste zaken’

Natacha Harlequin: ‘Moord en zedenmisdrijven vind ik de boeiendste zaken’

Stalkers, drillrappers, moordenaars: strafpleiter Natacha Harlequin staat een breed scala aan cliënten bij. Het is een vak dat je alleen goed kan uitoefenen als je niet te snel oordeelt over anderen en met alles-of-nietssituaties kunt omgaan, vertelt ze. ‘Een beetje moord of een beetje verkrachting bestaat niet.’

deze boeken kregen vijf sterren

Publieksfavoriet

Nachtwerk van Hetty Kleinloog is met een meerderheid van de stemmen verkozen tot de VN-Publieksfavoriet van 2022. We willen iedereen bedanken die een stem heeft uitgebracht op zijn of haar favoriet uit de periode 01-04-2021 en 01-04-2022. De winnaars van het thrillerpakket zijn Bram Faber, Cynthia Kooijman en Mylene van der Kruk. We nemen binnenkort per mail contact op voor de verzending