Auteur
Ruben Wissing
9 publicaties
Article image
Achtergrond
AI is een oplossing én een probleem voor klimaatverandering
AI is het nieuwste wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Toch zijn experts bezorgd. Deze ontwikkeling kan het klimaat meer kwaad dan goed doen – als we niet tijdig bijsturen.
Article image
Achtergrond
Het referendum lijkt er dan eindelijk te komen
Na twintig jaar vergeefse pogingen lijken de stoplichten voor de invoering van het correctief referendum op groen te springen. Maar komt het er echt? En is Nederland klaar voor meer inspraak?
Article image
Achtergrond
Waarom Schiphol maar niet krimpt
Wéér zijn de krimpplannen van Schiphol van tafel, tot groot ongenoegen van steeds meer belanghebbenden. De stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder probeert nu via de rechter krimp af te dwingen. Op 30 januari gaat de zaak inhoudelijk van start. ‘De staat heeft alle mogelijkheden benut om niet aan de inhoud te hoeven toekomen.’
Article image
Reportage
Onze levensader staat onder druk: de toekomst van de Rijn is onzeker
Europese rivieren hebben het zwaar te verduren: sommige dreigen ’s zomers op te drogen, andere treden ver buiten hun oevers. Hoe zit dat met de Rijn?
Article image
Rondgang
Waarom overstromingen in de voormalige koloniën (ook) ons probleem zijn
Jakarta zinkt, de straten van Paramaribo staan geregeld onder water en Bonaire kan voor een derde in zee verdwijnen: ook in de voormalige koloniën zien ze het water komen. Nederland gaat hierin niet vrijuit.
Article image
Rondgang
Is Europa groot genoeg voor alle windparken?
In heel Europa is de transitie naar windenergie in volle gang om in 2050 klimaatneutraal te zijn, maar er ontstaat ook vaker frictie tussen de groene ambities en mens en natuur. Journalist Ruben Wissing onderzocht of ons continent – en in het bijzonder Nederland – groot genoeg is voor onze windambities.
Article image
Achtergrond
Niet de natuurramp, maar je economische positie bepaalt je klimaatkwetsbaarheid
De prognoses liegen er niet om: klimaatverandering zorgt ervoor dat delen van de wereld onleefbaar worden. Moeten we dan verhuizen? Daar wordt over de hele wereld serieus naar gekeken. Met name in de Stille Oceaan, waar het water de bewoners al aan de lippen staat.
Article image
Analyse
Waar gaan we wonen als het water komt?
De zeespiegel stijgt harder dan verwacht, maar wij stampen een compleet nieuw dorp uit de grond in het laagstgelegen stukje Nederland. Wordt het tijd om ons boven NAP te vestigen? Journalist Ruben Wissing vroeg het aan de experts.
Article image
Rondgang
Waarom het juist averechts werkt als Rutte zegt dat Hongarije uit de EU moet
De ophef over de onlangs aangenomen anti-lhbti+-wet in Hongarije was groot, van Oranjefans met regenboogvlaggen tot Rutte die Orbán opriep de EU te verlaten. De toon is verhard, maar is die solidariteit naast symbolisch ook effectief? Hongaarse academici en lhbti+-activisten betwijfelen het.