Klik op play om naar de voorgelezen versie van dit verhaal te luisteren. Geen enkel luisterverhaal of VN-podcast missen? Abonneer je dan op Vrij Nederland in Spotify, Apple of Google Podcasts of een andere podcastapp naar keuze.

‘Als kind was ik er niet zo mee bezig, maar als ik nu foto’s terugkijk, zie ik het wel: ik was echt dik, op de basisschool al,’ zegt Tineke Jongsma (32) die in Almelo woont en bij de Belastingdienst werkt. ‘Thuis was weinig aandacht voor sport of gezonde voeding. Ik ben als kind weleens naar de diëtist geweest, maar het lukte niet die adviezen op te volgen. Ik kreeg ’s avonds toch weer een bakje chips bij de tv.’

Eenmaal op zichzelf ondernam Jongsma de afgelopen jaren talloze pogingen om af te vallen. ‘Ik schreef me in bij de sportschool en ging er vol goede moed heen. En nog eens. Maar de week daarop bracht ik het niet op en zo kwam de klad erin. Mijn abonnement liep nog maanden door, maar het pasje bleef ongebruikt in mijn portemonnee...