Deze reportage is ook te beluisteren. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

In de Rotterdamse haven staan een paar houten bakken op een rij. ‘Dit is ons voedselplein,’ zegt Peter van Wingerden, een stadsboer met Gooische R. Hij opent een deksel en laat tientallen hele broden zien. Van die chique broden, met robuuste korsten. In een andere bak liggen honderden plastic zakjes spinazie die volgens de houdbaarheidsdatum nog zeker twee dagen goed zijn. Weer een andere bak zit vol met bierbostel, de drab die overblijft na het brouwen van bier.

‘Dit is supergezond voor onze koeien,’ zegt Van Wingerden. De CEO van de Floating Farm maalt in de haven wekelijks duizenden kilo’s etensresten uit Rotterdam door elkaar tot koeienvoer. De koeien zelf drijven enkele meters verderop met zijn veertigen in een stal in het water. In zijn drijvende boerderij wil Van Wingerden voedselresten zo lokaal mogelijk ‘opwaarderen’. ‘Naar eiwitten voor menselijke consumptie,’ zegt hij....