Nederlands-Indië

De koloniale geschiedenis van Nederland in Indonesië

Foto: Spaarnestad Photo / Hollandse Hoogte

Het kabinet steunt een ‘onafhankelijk vervolgonderzoek’ naar de dekolonisatie van Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949. Een doorbraak, want lang lag onderzoek naar deze periode gevoelig.

Anne-Lot Hoek, historicus en journalist, schreef eerder voor Vrij Nederland verschillende artikelen over Nederlands-Indië en werkt op dit moment aan een boek over de onafhankelijkheidsstrijd op Bali in de twintigste eeuw. ‘Het is goed nieuws dat dit onderzoek er eindelijk komt. Hoewel we nog niet weten welke vorm of opzet het gaat krijgen, is het wel heel belangrijk dat het nu gebeurt’, vertelt Hoek.

Het is niet helemaal opmerkelijk dat dit onderzoek er juist nu komt. ‘Lang had niemand interesse en kon niemand echt een vuist maken’, legt de historicus uit. Inmiddels is dat anders. ‘De media zitten erbovenop, er zijn nieuwe onthullingen en rechtszaken geweest en zijn belangrijke boeken verschenen, zoals die van Remy Limpach en Gert Oostindie. Daarmee is de druk enorm toegenomen.’

Het is van groot belang dat dit onderzoek er komt, benadrukt Hoek. ‘De dekolonisatie van Nederlands-Indië is nu een zwarte bladzijde, weggestopt in een verdomhoekje. Maar het moet onderdeel worden van ons nationale geheugen, zoals de Tweede Wereldoorlog. Het moet in de lesboeken en terugkomen op de universiteit. Alleen zo wordt het onderdeel van de geschiedenis.’

Lees nu ons dossier Nederlands-Indië terug, met daarin onder andere het verhaal over de bloedbaden op Bali en de brief die de gruwelen van de Indië-oorlog onthulde.