Een generatieve AI slaagt erin om de security check van een website te omzeilen, die het oplossen van een fotopuzzel (captcha) vereist. De strategie: mensen per mail contacteren, blindheid veinzen, en de ontvanger vragen om de captcha voor hen op te lossen. 

 Waar of niet waar?

Ik kijk wat schaapachtig naar mijn computerscherm. De vraag is onderdeel van een verplichte ‘securitytraining’ bij een van mijn opdrachtgevers als freelance journalist. Eerdere modules gingen over onder andere het belang van een sterk wachtwoord. Deze keer is  het thema: ‘Generative AI: Intelligent and Dangerous?’

Het antwoord op de vraag hierboven weet ik niet, maar het klinkt als science fiction: kunstmatige intelligentie die mensen expres misleidt. Toch is het antwoord ‘waar’. Sterker nog, de AI kwam zélf met het idee om te doen alsof hij blind was, licht de trainingsmodule toe. Het ging om ChatGPT, de bekende chatbot met 100 miljoen wekelijkse gebruikers. Als ik vorig jaar een van de vele...