Dit essay vormt het tweede deel (lees hier het eerste) van een serie over slaap. En het gebrek daaraan, want onze nachtrust ondergaat een stille erosie. Daarom onderzoek ik wat ons wakker houdt, en wat dat met ons doet. Wat is slaap eigenlijk? Welke plaats heeft de droom nog in ons leven, en waarom hangt slaap zo sterk met stemming samen? En hoe zou een slaapvriendelijke samenleving eruitzien?


Liever luisteren? Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Geen enkel luisterverhaal of VN-podcast missen? Abonneer je dan op Vrij Nederland in SpotifyApple of Google Podcasts of een andere podcastapp naar keuze.

Ik begon geld te besteden aan pilletjes en potjes voor ‘rust’ toen ik, afgestudeerd op het toppunt van de financiële crisis, niet aan een baan kwam. Ik lag wakker met zorgen over de huur, en hoe vaker ik bij de supermarktkassa het gevreesde biepje hoorde – saldo ontoereikend – hoe meer de valeriaan naar me lonkte. Soms gingen er boodschappen van de band en...