In de ene na de andere peiling scoort het kabinet-Rutte de laatste weken lager dan ooit. Volgens het onderzoek van I&O Research voor NRC is bijna tachtig procent van de Nederlanders het vertrouwen in het kabinet helemaal kwijt, en krijgt Mark Rutte zelf als waarderingscijfer een 4,5: niet eerder scoorde de tot dusverre ongenaakbare premier zo laag.

Maar nog harder krijgt minister van Financiën en D66-leider Sigrid Kaag het te verduren: haar waardering is gedaald naar een povere 4,1. De Prinsjesdagpeiling van EenVandaag meldde zelfs dat het kabinet is gezakt naar een 3,1, en dat niet meer dan een treurige 16 procent van de Nederlanders enig vertrouwen heeft in minister Kaag. ‘Ik heb het niet gelezen,’ was haar reactie. ‘Ik weet dat ik werk naar eer en geweten. Ik heb natuurlijk een moeilijke taak: minister van Financiën in een de facto oorlogstijd. Wij doen het beste. En ik werk niet voor populariteit, ik werk om het juiste te doen voor het land, en daar heb ik vrede...