De wereldgeschiedenis in twaalf bonen: scheten zijn doodskreten en meer archaïsche wijsheden
Author

In een serie over het historisch belang van bonen kunnen we niet om de bekendste bijwerking van bonen heen. Hoe interpreteerden de Oude Grieken de winderigheid die ze overhielden aan een bonenrijke maaltijd?

Author
Auteur
Joël Broekaert

Beeld Biodiversity Heritage Library

5 tot 7 minuten leestijd

Flatulentie – we moeten het er vroeg of laat toch een keer over hebben. In een serie over peulvruchten kunnen we er niet omheen: bonen maken wind. Het zit zo: in onze darmen leeft van alles, de darmflora. Deze micro-organismen zorgen voor een belangrijk deel van onze stofwisseling. Ze verteren stoffen en produceren daarbij gas, ongeveer een liter per dag. Als we bonen eten, stijgt die productie plotseling explosief. In bonen zitten namelijk ingewikkelde koolhydraten die onze eigen enzymen niet kunnen afbreken tot opneembare suikers. Ze komen dus onverteerd door ons darmstelsel. Daar gaan de darmflora er gretig mee aan de slag, waardoor ze veel meer gas maken.

Leven
De wereldgeschiedenis in twaalf bonen