Theater

Prachtig, dit nationaal-socialistische familiedrama

Mischa Cohen
Helmert Woudenberg in Landverrader

In Landverrader laat Helmert Woudenberg overtuigend zien hoe zijn grootvaders politieke ideologie ontspoorde.

Toen de toneellampen aangingen zag Dick Woudenberg (87) zijn vader Jan op een brits in zijn isoleercel zitten. De beginscène van het solostuk Landverrader, vorige week donderdag, op het podium van de Haarlemse Toneelschuur was om meer dan één reden een betekenisvol moment.

Natuurlijk, de in NRC Handelsblad terecht door Kester Freriks met vier ballen beloonde voorstelling gaat over de manier waarop het aanvankelijk nog redelijk onschuldige nationaal-socialisme van Jan Woudenberg ontspoorde. Hoe de directeur van een IJmuidense vishandel, als een van de tien kinderen van een melkboer opgegroeid in de Amsterdamse Jodenhoek, als leider van de gelijkgeschakelde arbeidersbeweging geleidelijk steeds verder werd meegetrokken in het kwaad, tot hij een medeplichtige werd van het misdadigste regime van de twintigste eeuw.

Maar voor de goede verstaander schetste Jan...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials