Uitgeverij Vrij Nederland: nieuwe boeken in 2021

Shape Created with Sketch.

Waarom we boeken uitgeven

Soms doet een enkel artikel in ons tijdschrift geen recht aan het belang van een onderwerp. Voor verhalen die een grotere spanningsboog nodig hebben, die breder bekeken en dieper uitgezocht moeten worden, hebben we onze boekenuitgeverij. Er zijn in het verleden ruim 125 boeken verschenen bij uitgeverij Vrij Nederland. In 2021 pakken we samen met onze collega’s van Uitgeverij A.W. Bruna de draad weer op.

Waar onze boeken over gaan

Sinds 2020 besteedt Vrij Nederland extra veel aandacht aan verdelingsvraagstukken: hoe worden zaken verdeeld in de zorg, in het onderwijs, bij het wonen? Naast onderzoeksjournalistieke projecten in het tijdschrift en op de website gaan we vanaf nu ook non-fictie boeken uitgeven rond deze thema’s. Daarnaast kijken we of we ons rijke archief via boekuitgaven beter beschikbaar kunnen maken. Ischa Meijer, Bibeb, Hugo Brandt Corstius, Joop van Tijn: er wacht een goudmijn op herontdekking. De eerstvolgende uitgaven verschijnen in de zomer van dit jaar. Heb je vragen over onze uitgeverij, mail ons vooral.

Onze rijke geschiedenis als boekenuitgever

Wat niet veel mensen weten is dat Vrij Nederland in de naoorlogse periode ruim 125 boeken uitgaf. Het betrof voornamelijk non-fictie over de Tweede Wereldoorlog, maar er verschenen ook romans en liedbundels bij de kleine uitgeverij. Momenteel werken we aan een inventarisatie van alle titels die bij ons zijn verschenen: we staan in een rijke traditie en die willen we eren!