De 44ste Detective en Thrillergids

Shape Created with Sketch.

De VN-Thriller van het Jaar is...

Ons team van bevlogen recensenten heeft dit jaar weer bijna vierhonderd thrillers gelezen. Daarvan kregen acht boeken vijf sterren. De jury was er vervolgens snel uit. ‘Heftig actiegeweld meets progressieve denkbeelden.’

Voor complotdenkers is de realiteit in een thriller veranderd

Voor complotdenkers is de realiteit in een thriller veranderd

Het wemelt van de complottheorieën. Voor de mensen die hierin geloven, is de realiteit net een thriller. Voor hen is de politiek vergiftigd met samenweringen, stikt het van de boosdoeners en zijn er ‘helden’ die de waarheid aan het licht brengen. Heeft het thrillergenre model gestaan voor de golf van complottheorieën? Schrijver Ewoud Kieft ging op zoek naar antwoorden. ‘Dit zaakje stinkt.’

Maurice de Hond: ‘We worden grootschalig in de maling genomen’

Maurice de Hond: ‘We worden grootschalig in de maling genomen’

Voor onze complotspecial spraken we ook met Maurice de Hond, die door zijn stellingname in de coronacrisis en de Deventer Moordzaak persona non grata is geworden. Zelf ziet hij zijn kritische instelling tegenover de overheid als niets meer dan legitiem. Benieuwd? Het interview met De Hond is exclusief te lezen in het papieren blad.

Deze thrillers kregen vijf sterren

VN-Publieksthriller van het Jaar

Moederweelde van Hetty Kleinloog is verkozen tot de VN-Publieksthriller van 2023. We willen iedereen bedanken die een stem heeft uitgebracht op zijn of haar favoriet uit de periode 01-05-2022 en 01-04-2023. De winnaars van het thrillerpakket zijn Nynke Koenen, Jan de Block en Zita Harms. We nemen per mail contact op voor de verzending.

In Amerika vechten de slachtoffers van leugens en fake news terug

In Amerika vechten de slachtoffers van leugens en fake news terug

In de Verenigde Staten is de waarheid aan een offensief bezig tegen nepnieuws. Eelco Bosch van Rosenthal tekende het verhaal op van Seth Rich, een Amerikaan die na zijn dood het doelwit werd van een fake news-campagne door Fox News en zo het middelpunt van een complottheorie werd. Zijn familie trok ten strijde tegen de Fox en wist de mediareus op de knieën te krijgen.

De verdwenen Vermeer: de geboorte van een complottheorie

De verdwenen Vermeer: de geboorte van een complottheorie

Complotdenken is de neiging om een verwarrende en als onrechtvaardig ervaren situatie te verklaren als het gevolg van een samenzwering. Om het radarwerk van die mechaniek in actie te zien, vroegen we vijf mensen – waaronder een filosoof, een detective en een thrillerschrijver – om met een verklaring te komen voor een nog onopgeloste diefstal: de ontvreemding van Het concert, een schilderij van Johannes Vermeer, uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston in 1990.

In het thrillergenre is complotdenken een rijke traditie

In het thrillergenre is complotdenken een rijke traditie

Sinds covid schrikt niemand nog op van een complotje meer of minder. De elite is een stel reptielen, corona is een biologisch wapen en Klaus Schwab wil het land van álle boeren afpakken. Het is wachten tot schrijvers zich laten inspireren door deze golf van paranoia. Of er meesterlijk op voortborduren. Dat dat tot ijzersterke thrillers kan leiden, heeft het verleden ons wel geleerd. We doken in de geschiedenis van de samenzweringsthriller en rakelden een paar donkere parels op.