‘Voor mijn kleinkinderen’ staat op een karton op Haralds (64) borst. Breed, gemillimeterd kapsel en zwartgekleed zit hij op de A12 achter een groot spandoek, tussen ‘Climate Justice Now!’ scanderende mededemonstranten. ‘Ik overleef het wel,’ zegt Harald, ‘maar ik vrees voor mijn kleinkinderen.’ Die zijn 2 en 3 en zitten vandaag in de Efteling. Harald wordt er even emotioneel van. ‘Maar ook zonder hen had ik hier gestaan. Ik heb niets te verliezen, en niks doen is geen optie.’

Tien meter verderop zegt Tajddin Özen uit Nijmegen (66), uit Turks Koerdistan gevlucht journalist, nu beeldend kunstenaar, dat het ‘eigenlijk al te laat is’. Maar hij is ook ‘blij dat de nieuwe generatie bewuster wordt en de oude generatie, die de vervuiling veroorzaakt heeft, daarin inspireert. We zijn onderdeel van de natuur, we kunnen niet zonder.’

De demonstranten van Extinction Rebellion zijn deze zaterdag 11 maart net na het middaguur vanuit het Haagse Bos de A12 opgelopen,...