I

‘Hey Nnenna, ben jij dit?!’
Een oud klasgenootje.
We hebben elkaar jaren niet gesproken wanneer ik opeens een notificatie van haar ontvang. Bijgevoegd een foto.
Ik herken die zwarte sjaal. Ik herken de band van een olijfgroen Oilily schooltasje. Ik herken de fiets waar ik in groep zeven oh zo blij mee was en later dolgraag weer vanaf wilde. Ik herken mijzelf, op een foto die ik nooit eerder heb gezien, ingelijst aan een onbekende muur.

Mijn mond valt open.
‘Huh???’
‘Ja?’
‘Waar is dit?’

Uitleg volgt in een spraakbericht: ‘Ik was dus net naar FOAM. Ennuh daar hang je bij. Het zijn foto’s van Johny Pitts. De Afropeaan. Vet mooie foto’s trouwens. Heel bizar dat je niet wist dat je in een museum hangt. Maar ja, bij deze!’

Mijn mond blijft open.

De Britse fotograaf Johny Pitts reisde door Europa, op zoek naar de ‘Afropeaan’. Een gedeelde identiteit onder de Afrikaanse diaspora in Europa. Het resultaat is een serie foto’s en een boek. Een daarvan draagt de...