Op het bureau van Eli Asser in zijn huis in Amsterdam-Zuid ligt een opengeslagen klapper, en daarnaast nog een. Het zijn de aanzetten voor de definitieve roman over zijn jeugd in de Amsterdamse Jodenhoek. Asser mag dan 92 jaar oud zijn, hij schrijft nog steeds volop. Maar of het boek – werktitel nu eens Het Aggenebbisj Paradijs, dan weer Matzeballen met garnalen – ooit afkomt? Asser zelf betwijfelt het. Keer op keer blijft hij steken, hij heeft teveel verdrongen. ‘Er zit een grote rem op. Als ik me probeer te verplaatsen naar de Joden Houttuinen, naar de wereld van mijn jeugd, dan stokt mijn pen. Dan zit ik achter de machine en dan komt er niets.’

Eli Asser is vooral bekend als schrijver van dé televisieserie uit de jaren zestig, Het Schaep met de 5 Pooten, met daarin de hit ‘Het zal je kind maar wezen’. De serie keerde afgelopen jaren met veel succes terug op televisie in een remake met onder meer Pierre Bokma en Loes Luca. In mei dit jaar was Asser te zien in de...