Deze reportage is ook te beluisteren.

‘Het ziet eruit als broccoli, het smaakt als broccoli, maar het is geen broccoli.’ Mats Stading legt uit hoe volgens hem het eten voor ouderen van de toekomst eruit zal zien. Als broccoli dus, terwijl het in werkelijkheid een mousse-achtige substantie is die gepureerde groente bevat en is aangevuld met proteïne. In een paar minuten is de substantie uit een 3D-printer gerold.

Stading is hoofdonderzoeker van onderzoeksinstituut RISE (Research Institutes of Sweden) in Göteborg. Al tien jaar houdt hij zich bezig met de vraag hoe hij ouderen, die regelmatig kampen met slikproblemen en verdwijnende eetlust, zo ver kan krijgen meer te eten. Stading somt op: ‘Hoe moet dat eten eruitzien? Wat moet erin zitten? Hoe moet het naar binnen glijden? En hoe kan het zo gemakkelijk mogelijk worden bereid?’

Hij trekt een ander bordje uit de koeling. Er ligt een drumstick op, of althans een substantie die de vorm heeft van een stukje kip, inclusief...