Het blad van week 38

Het vlees is zwak

Marleen Slob

In hun ‘participatierevue’ We doen het zelf wel werpt theatercollectief Wunderbaum met behulp van het Rad der Zelfredzaamheid nieuw licht op onze participatiesamenleving. De gedetineerden in penitentiaire inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard redden zichzelf intussen al jaren. Langgestraften leven er samen zónder personeel. Dat is efficiënter. En goedkoper. En ze worden er nog gelukkiger van ook, zag schrijfster Christine Otten. Zuyder Bos brengt al lang in praktijk wat in de deze maand geopende megagevangenis in Zaanstad met veel tamtam is gelanceerd. Maar sluiting dreigt. Tot verdriet van de gevangenen zelf.

Fotografe Cleo Wächter liftte wildkamperend en heel zelfredzaam haar vader achterna, die vijfendertig jaar geleden al auto stoppend naar de Noordkaap trok. Het project gaf haar een groot vertrouwen in de mensheid. ‘Als mensen je kunnen helpen, doen ze het graag.’ Méér dan zelfredzaam is performance fenomeen Betty Grumble. Schrijfster Elfie Tromp bezocht haar...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials