Eigenlijk heeft Rutte vroeger nog met alle Nederlanders geknikkerd

Stephan Sanders
Stephan Sanders
Foto: Martin Dijkstra

Premier Mark Rutte weet de meest geharde tegenstanders te verzoenen. Dat is geen geringe kwaliteit, nu overal in Europa de tweepartijenregeringen wankelen en onwaarschijnlijke combinaties een noodzaak zijn.

Mocht Hillary Clinton tegen alle zorgwekkende verwachtingen in toch winnen van Trump, dan zou ze, vrezen zelfs haar medestanders, wel eens de meest geheimzinnige president uit de moderne geschiedenis kunnen worden. Persoonlijk denk ik dat ze nog een stevige kluif zal krijgen aan Kim Jong-un van Noord-Korea. Maar als je Clinton vergelijkt met premier Rutte, moet je toegeven dat het verschil in benaderbaarheid gigantisch is. Eigenlijk heeft Rutte vroeger nog met alle Nederlanders geknikkerd. Nooit eerder kende dit land een premier op wie de aanspreektitel ‘excellentie’ zo slecht van toepassing is. Dat is niet alleen maar winst, want de term excellentie wordt gedragen door ‘excellent’, en het zou jammer zijn als die belofte ook met het badwater is weggegooid.

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials