Als ik tegenwoordig het internet op ga, doorloop ik eerst een heel beveiligingsritueel. Ik open Brave, de privacy-focused browser die trackers weert van websites die je browsegedrag volgen Dan surf ik naar Duckduckgo.com, de zoekmachine die je zoekgedrag niet opslaat en je data niet verkoopt aan derden. Als ik echt tot de tanden gewapend online wil, zet ik mijn Virtual Private Network (VPN) aan, dat het unieke IP-adres van mijn laptop maskeert met een ander IP-adres, voor het geval dat een bedrijf mijn IP-adres wil gebruiken om achter mijn identiteit te komen en mij vervolgens te beïnvloeden. Het is provisorische digitale zelfverdediging.

Net als bij fysieke zelfverdediging is lang niet iedereen goed getraind. Als WhatsApp, Uber of HelloFresh ons vragen of we het eens zijn met de voorwaarden (toegang tot contactenlijsten, realtime locatie, zoekgedrag, sociale-media-activiteit, camera en microfoon, afbeeldingen en audio-opnamen enzovoort), klikken de meesten van ons snel op ‘ja,...