Vind je het vervelend als ik je ‘vrouw’ of ‘meisje’ noem en naar je verwijs met ‘zij’ en ‘haar’?

‘In principe niet, maar als ik “meisje” hoor, krijg ik daar wel de kriebels van. Ik zou misschien wel graag Sofie willen blijven heten en toch met “hij” worden aangesproken.’

We spreken af dat ik het stuk op die manier zal schrijven. Lakmaker zal bij nalezing laten weten of deze proef geslaagd voelt.

Hij heeft er altijd naast gezeten, ‘naast de jongens en naast de meisjes’. Hij is gek op voetbal en op meisjes, en krijgt altijd opmerkingen over zijn korte haar. Hij dreigt een boegbeeld voor queers, transgenders en lesbische vrouwen te worden. Of hij zich daar echt toe geroepen voelt, daar is Lakmaker nog niet helemaal over uit.

Ik besprak je debuut voor Het Parool en schreef: ‘Lakmaker heeft afgekeken bij de jongens. Ze heeft geen teen in het water gestoken, maar plonst er met volle overtuiging in.’ Die onverschrokkenheid en die overmoed waarmee je je...