Dit is het het tweede artikel in de serie van Anja Vink over het mbo. Het eerste deel gemist? Die vind je hier. Verder lezen kan in deel 3deel 4 en deel 5.

Opeens zit in september de zeventienjarige Faris in klas N14. De tengere jongen oogt op zijn gemak. Hij vraagt wie ik ben, wat ik in de klas doe en waar ik vandaan kom. Ik stel me voor en vertel dat ik in Amsterdam-West woon. ‘Oh daar heb ik een tijdje op kamers gewoond,’ zegt hij. Ik vraag waar. Hij noemt grijnzend de naam van de in 2016 gesloten jeugdstrafinrichting in mijn buurt, Amsterbaken. Vervolgens vertelt hij dat hij bijna drie jaar heeft gezeten voor een poging tot doodslag. Daarna zat hij in Teylingereind in Sassenheim. Sommige jongens knikken herkennend, maar ze zijn niet zo mededeelzaam als Faris.

Salina is van haar vmbo-school gestuurd omdat ze een medeleerlinge had mishandeld. Ze heeft een voorwaardelijke straf en een taakstraf.

Teamleider van het eerste jaar Tina van der Bosch, directeur Jelle Marchand...