Deze maand was het dan eindelijk zover: platenlabel Sony beëindigde alle samenwerkingen met R. Kelly. Actiegroepen als #MuteRKelly vochten hier al langer voor, maar het was de documentaireserie Surviving R. Kelly die de doorslag gaf. In de film krijgen de slachtoffers van Robert Sylvester Kelly (52) eindelijk een gezicht. Zwarte vrouwen die hartverscheurend vertellen over het misbruik van de R&B-zanger, dat bij velen van hen begon toen ze tiener waren.

We horen hoe de meisjes hem eerst ‘onschuldig’ daddy moesten noemen om hem vervolgens compleet te gehoorzamen. Volgens de laatste berichten wonen er op dit moment nog zes jonge vrouwen in de R. Kelly mansion.

Ik ben behekst door de zwoele stem van een meesterlijke manipulator, een compleet verknipte, seksverslaafde gek.

En nu moet ik iets opbiechten. Het eerste wat ik deed nadat ik deze schokkende documentaire had gezien, was de privé-modus van Spotify aanzetten, zodat ik een diepe duik in R. Kelly’s muzikale oeuvre kon...