Renske Leijten (SP): ‘Waarom apart van FvD? Je ziet in de politiek wel vaker het gevoel bij partijen: dat onderwerp is “van mij”. Er is in dit geval geen contact of overleg geweest, en in mijn ogen heeft Forum er ook wel een nummertje van gemaakt. Ik heb ze daarom ook politieke klaplopers genoemd tijdens de behandeling van onze initiatiefwet: je komt binnen, je doet niet mee aan het debat – je schijt het nest onder en zegt daarna “wat is het hier vies”. Dat doen ze vaak. De Kamerleden van FvD zijn vaak afwezig, en ik zie ook weinig initiatief richting collega’s. Hoewel ze in principe voor een referendum zijn, waren ze eerst niet van plan mijn wetsvoorstel te steunen. Dat deden ze pas na een ledenreferendum binnen hun partij. Hoe dan ook: ze maakten een heel circus van andermans wetsvoorstel. Wij hebben hier als fractie samen met destijds Ronald van Raak zo hard aan gewerkt, en zij hadden geen poot uitgestoken. Toen dacht ik echt: ga zelf aan het werk en maak dan...