Luxemburgs economie blijft in grote mate afhankelijk van het aantrekken van enorme hoeveelheden buitenlands kapitaal. Brandstof- en tabakstoerisme voegen miljarden euro’s toe aan de staatskas. De beruchte brievenbusfirma’s worden door de Luxemburgse politiek getolereerd. Dan is er ook nog de onmisbare bijdrage van werknemers uit andere EU-landen. Bijna de helft van de bevolking van Luxemburg bestaat uit niet-Luxemburgers.

Het belang van Europese integratie staat niet ter discussie, het is onderdeel van Luxemburgs bestaansrecht. Maar dat betekent niet dat Luxemburg geen eigen EU-agenda nastreeft. Achter de schermen verdedigt de regering de nationale belangen discreet, consequent en vaak succesvol. Het land slaagt erin om de bronnen van haar eigen welvaart te beschermen zonder te veel twijfel te zaaien over zijn toewijding aan het Europese project. Hierin ligt de ware kunst van het Luxemburgs Europabeleid.

Christoph Bumb is oprichter en hoofdredacteur van Reporter.lu, een online magazine voor onderzoeksjournalistiek in Luxemburg.