Nederlandse kinderen zijn niet te dik (zolang ze uit de juiste buurt komen)

Author

Nederlandse kinderen bewegen steeds minder, klinkt het vaak. Het aantal kinderen met obesitas zou zijn verdubbeld. Maar is dat ook echt zo? Worden Nederlandse kinderen steeds dikker, ongezonder en bewegen ze steeds minder? Of schuilt er achter alle goedbedoelde waarschuwingen een veel groter probleem? ‘Er zijn wijken waar 1 op de 4 kinderen te zwaar is. En wijken waar dat 1 op 10 is.’

Author
Auteur
Maaike Schoon

Fotografie Sarah van Rij

6 tot 8 minuten leestijd

Een meisje, ongeveer een jaar of zeven, met staartjes verspreid over haar hoofd, wijst op een boterham. Appelstroop, alstublieft. Op de tafel voor haar liggen twee schalen met volkoren boterhammen, kaas, ham, smeerkaas – en appelstroop dus. Erachter drie vrouwen, drie vrijwilligers, die elke dag om kwart voor acht ‘s ochtends op basisschool OBS Holendrecht, Amsterdam-Zuidoost, samenkomen om de broodjes te smeren. Voor kinderen die niet ontbeten hebben. Dus ook vandaag, op een koude dinsdag in februari. Elke dag twee schalen vol, elke dag gaan ze op.

Stoepranden

De laatste jaren buitelen de adviezen en alarmerende berichten over de Nederlandse jeugd over elkaar. Sportkoepel NOC*NSF kwam in actie met een groep sportcoaches, want de ‘Nederlandse jeugd bewoog veel te weinig’. De Nederlandse Sportraad sloeg alarm en wil alle kinderen op alle scholen elke schooldag twee keer een half uur laten bewegen. Ze spelen veel minder buiten, wist de belangengroep Jantje Beton; de iPad wint het van het stoepranden.

Samenleving
Gerelateerd