Wereld

We zei er dat Europa niet bestaat? Wie zei er dat Europa niet bestaat? François Hollande heeft de verkiezingen in Noordrijn-Westfalen gewonnen, Angela Merkel heeft op 6 mei de Franse verloren.

Ik schreef vorige week: ‘Het nederlaagje (in Sleeswijk-Holstein) brengt Merkel van haar stuk, gaat ervoor zorgen dat ze komende zondag een nog flinker tikje krijgt in Noordrijn-Westfalen, en dan beginnen de eurodijken te schuiven. Dan is de verkiezingscascade geen business as usual meer en houd ik mijn adem in. Er zal een Europese Kunduz-coalitie moeten oprijzen om de voeten droog te houden’. Lezers vroegen zich af waarom ik mijn adem zou inhouden.

Ik had er niet op gehoopt, maar het gebeurde wel, daar vlak over de grens bij Venlo. Nu kunnen we dus weer verder kijken. Het ‘flinkere tikje’ in Noordrijn-Westfalen is zelfs een beetje hard uitgevallen en kwam aan de vooravond van het eerste bezoek van François Hollande aan Angela Merkel.

Ik zal niet zeggen dat zij nu een keizerin zonder...