Dit essay is ook te beluisteren.

Sommige mensen hebben net zulke handen als makaken. Ik ben zo iemand. Dit jaar ben ik geïnteresseerd geraakt in een makaakachtige lijn die loopt tussen mijn pink en mijn pols. Of eigenlijk is het geen lijn, maar een cirkelvormig patroon, een soort spiraal. Die heet ook wel een maanspiraal, omdat die plek op je handpalm de maanberg heet.

Nuchtere onderzoekers wijzen erop dat mensen doorgaans niet zo’n cirkelvormig patroon in hun hand hebben, maar apen wel. En dan niet alle apen, maar vooral makaken: hun handen zitten er vol mee. Het patroon is in feite een vorm van atavisme, een heropleving van een oud en in de menselijke evolutie al verdwenen kenmerk. Kortom, een geboorteafwijking, zeggen de allernuchtersten onder de wetenschappers ruw.

Dit verhaal komt uit ons extra dikke winternummerBestel 'm hier!13 december 2023

Maar handlezers hebben me verteld dat de maanberg volgens de chirognomie verwijst naar de mate waarin verbeelding en...