Liever luisteren dan lezen? Lou-Anna Druyvesteyn heeft dit verhaal ook voor je ingesproken. 

Niet lang na de onverwachte dood van mijn geliefde ging ik met mijn twee tienerkinderen een paar dagen naar Lissabon. Bont en blauw van binnen wandelde ik door de stad. Toen we op een avond op de trappen aan de oever van de Taag naar de donkere rivier zaten te kijken, merkte ik dat mijn zoon zat te huilen. Mijn dochter keerde somber haar hoofd af. Ze hadden in hun leven, ongeacht wat er gebeurde, altijd kunnen vertrouwen op mijn optimisme, maar nu voelde ik me vermalen door verdriet.

Dit is dus failliet gaan, dacht ik, dit is dus bankroet.

‘Alles is dood en dromen,’ schreef dichter Fernando Pessoa hier ooit aan de kade. Ik kon er niks anders van maken. Het licht van de volle maan scheen op het water dat reizigers eeuwenlang naar nieuwe werelden had gebracht.

Mijn kinderen hadden me een hand gegeven en zongen zachtjes mee met de gitarist die op de kade achter ons een bekend liedje...