Tijd van leven

Hoeveel tijd neemt u voor het maken van een boek?

‘Ik kan slecht tegen tijdsdruk, van een deadline klap ik volledig dicht en dan kan ik niets goeds meer maken. Daarom wil ik overal heel veel speling voor nemen en werk ik zeer gedisciplineerd. Wat heel belangrijk is voor mijn werk: ik wil het maanden kunnen wegleggen. Als ik het dan weer pak, ja, dan weet ik bijna altijd of het de moeite waard is. Omdat ik er dan naar kijk alsof ik het niet zelf heb gemaakt en dan durf ik het ook in de prullenbak te gooien. Dat is moeilijk, hoor, twee weken keihard aan één tekening werken en vervolgens accepteren dat je hem wegsmijt. Toch is dat makkelijker als je ‘m eerst drie maanden hebt weggelegd – dan ben je vergeten dat je er destijds zo hard aan hebt gewerkt.’

Hadden uw ouders voldoende tijd voor u?

‘Mijn moeder praatte veel met ons en luisterde goed. Dat heb ik volledig van haar overgenomen, ik doe dat nu ook met mijn eigen kinderen. Zij had net als ik een vrij beroep: ze...